“Sinds ik de Dosell heb, heb ik minder aanvallen”
Met een automatische medicijndispenser verhoog je de medicatietrouw en zelfredzaamheid van cliënten. Dat bewijst ook het verhaal van André, een cliënt van de Robert Coppes Stichting in Vught. André is slechtziend en ontvangt medicatie tegen epilepsie: “Sinds ik de Dosell heb, heb ik minder aanvallen”.
De Robert Coppes Stichting ondersteunt blinde en slechtziende volwassenen met bijkomende problematiek. André is één van de bewoners. Hij ziet nog zo’n 5 tot 10 procent. Ook heeft hij last van epilepsie. Hij kwam in aanraking met de Dosell via zijn persoonlijk begeleider en verpleegkundige Marjolein Leijtens.
Medicatieveiligheid en zelfredzaamheid
Toen zij een paar jaar geleden de opleiding tot verpleegkundige afrondde, moest ze een verbetervoorstel schrijven. “Dat verbetervoorstel ging over medicatieveiligheid en zelfredzaamheid”, vertelt ze. “We werkten met medicatiecassettes en baxterrollen. Dat zorgt voor veel momenten waarop iets fout kan gaan. Een medicijndispenser is dan een mooie oplossing.”
Omdat de Robert Coppes Stichting speciaal voor blinde en slechtziende volwassenen is, zochten ze een medicijndispenser met zo min mogelijk knopjes die ook intramuraal ingezet kan worden. “Met touchscreens kunnen onze cliënten niets. En hoe minder knopjes op een apparaat, hoe beter. De Dosell heeft zelfs helemaal geen knoppen. Dat maakt het gebruik voor cliënten eenvoudig.”
“Als het geluid gaat, weet ik dat het medicatietijd is”
Dat herkent André. “Het is daardoor makkelijk te gebruiken”, legt hij uit. “Het geluidssignaal en het groene lampje dat blijft flikkeren, helpen mij herinneren dat ik mijn medicatie moet nemen. Als het geluid gaat, weet ik dat het medicatietijd is.”
En medicatie – op tijd – innemen was nog weleens een probleem voor André: “Voorheen kreeg ik mijn medicatie in een doosje. Dan vergat ik het weleens te nemen of zag ik een pilletje niet goed zitten. Nu gaat het nog maar heel soms mis.”
Medicatietrouw verbeterd
Marjolein vult aan: “Het innemen van de medicatie verliep heel onregelmatig”, blikt ze terug. “En aangezien André medicijnen slikt tegen epilepsie, is het heel belangrijk dat hij zijn medicatie op tijd neemt. We zien dat de medicatietrouw heel erg verbeterd is. We krijgen als zorgmedewerkers ook bijna nooit een melding over dat hij vergeten is zijn medicatie uit te nemen.”
André is dan ook enthousiast over de Dosell. “Ik ben secuurder mijn medicatie gaan innemen. Een groot pluspunt daarvan is dat ik minder aanvallen heb. Ik ben er dan ook heel erg blij mee”, klinkt het tevreden.
“Kost een stuk minder tijd”
Voor de zorgmedewerkers van de stichting brengt de Dosell ook andere voordelen met zich mee. “Medicatie-uitgifte via de Dosell is minder foutgevoelig”, licht Marjolein toe. “Belangrijk, want veiligheid staat altijd voorop. Ook kost het een stuk minder tijd. Een medicatierol inladen kost zo’n 3 minuten. Eerder moesten we alles uitzoeken en naar de cliënt brengen. We willen op termijn dan ook op onze andere locaties met de Dosell gaan werken. Wat ook fijn is, zijn de korte lijnen met TCCN, de leverancier. Als er iets niet goed gaat of als we vragen hebben, worden we altijd snel geholpen.”